Extra examenopties

Let op: alle genoemde opties dienen vooraf per e-mail of telefonisch aangevraagd te worden bij Pontifex Certificatie. Verschillende kosten en aanmeldtermijnen kunnen van toepassing zijn. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie op deze pagina.

Voor sommige kandidaten kan het lastig zijn om het VCA-examen op de reguliere wijze te maken. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met lezen, last van examenvrees of zijn snel afgeleid. We ontvangen regelmatig de vraag welke opties er zijn voor kandidaten met een beperking of ondersteuningsbehoefte. Daarom zetten we alle mogelijkheden graag voor je op een rij.

Voorleesexamen B-VCA

Heeft de kandidaat moeite met lezen? Dan is het goed om te weten dat B-VCA-examens in veel talen ook beschikbaar zijn als voorleesvariant. De kandidaat ontvangt van de examenleider een koptelefoon en kan alle vragen en antwoorden laten voorlezen door de computer. Bij een voorleesexamen is er 15 minuten extra tijd (in totaal 75 minuten). Het voorleesexamen is niet beschikbaar voor VOL-VCA en VIL-VCU. Er worden geen extra kosten berekend voor een voorleesexamen. Bekijk hier de instructievideo hoe een voorleesexamen werkt.

Modulair examen B-VCA

Sinds 2024 is er de mogelijkheid om een B-VCA-examen in vier modules te maken. Als de kandidaat kiest voor een modulair VCA-examen maakt hij niet het examen in één keer, maar in vier keer. Deze nieuwe examenvorm sluit aan op een MBO-lesmethode waarbij VCA in eenvoudig Nederlands wordt onderwezen. Houd er rekening mee dat de kosten hoger uitvallen doordat vier keer het examentarief wordt betaald.

Verlengd examen VOL-VCA en VIL-VCU

Voor kandidaten met dyslexie is er de mogelijkheid om een verlengd VOL-VCA- of VIL-VCU-examen aan te vragen. De kandidaat krijgt 120 minuten de tijd in plaats van 75 minuten. Een kandidaat dient in het bezit te zijn van een dyslexieverklaring. Deze verklaring moet voldoen aan de beschrijving op de website van Stichting Dyslexie Nederland. De dyslexieverklaring wordt door ons beoordeeld en na akkoord kunnen wij het examen aanvragen. Het is niet mogelijk de verklaring achteraf aan te leveren.

Let op: aangezien de examenleider langer aanwezig is wordt een toeslag gerekend van € 50,00 als er een verlengd examen wordt ingepland tijdens een incompany examen. Ook voor een open inschrijfexamen kunnen extra kosten van toepassing zijn, omdat de examenleider langer aanwezig is en de locatie langer gehuurd wordt.

Eén-op-één-examen

Is de kandidaat snel afgeleid? Of heeft hij last van examenvrees en is hij ontzettend nerveus? Dan is een één-op-één-examen mogelijk een optie. De kandidaat is alleen met de examenleider en kan het examen daardoor in alle rust maken, zonder afgeleid te worden door andere kandidaten. Dit is mogelijk op onze locatie in Barendrecht of op locatie van de klant.

Het aanvragen van een één-op-één-examen is alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Deze examens moeten wij minimaal vijf werkdagen van te voren aan te melden. De kosten hangen af van de taal en of het examen voorafgaand of na afloop van een bestaand examen gepland wordt. 

Maatwerkexamen (mondeling examen)

Een maatwerkexamen is bedoeld voor kandidaten die bijvoorbeeld laaggeletterd of dyslectisch zijn of niet met een laptop overweg kunnen. Het maatwerkexamen vindt plaats op het hoofdkantoor van eX:plain in Amersfoort en kost € 385,00. Bij het examen zijn twee personen aanwezig: de examenleider en een medewerker van eX:plain. De vragen worden voorgelezen. De antwoorden kunnen door de kandidaat zelf ingevoerd worden op de laptop, maar het is ook mogelijk om de muis te laten bedienen door de medewerker van eX:plain. Het maatwerkexamen is alleen beschikbaar in het Nederlands en enkel voor een B-VCA-examen. Wij moeten vooraf een motivatie aanleveren. Op basis daarvan wordt besloten of de kandidaat in aanmerking komt.

Aanwezigheid van een doventolk

Voor dove kandidaten zijn er twee opties:

  1. Een doventolk meebrengen naar een regulier VCA-examen. De tolk mag alleen de inleiding vertalen en eventuele vragen over de werking van het examen, maar er mogen geen inhoudelijke (examen)vragen en antwoorden worden vertaald. Dit kan lastig zijn als de kandidaat bijvoorbeeld alleen de grammatica van de Nederlandse Gebarentaal goed beheerst en in mindere mate de Nederlandse grammatica.
  2. Een doventolk meebrengen naar een maatwerkexamen op het kantoor van eX:plain in Amersfoort. Het examen wordt dan op maat afgestemd met SSVV.

Let op: een doventolk dient beëdigd te zijn, vooraf aangemeld te worden bij ons en een geheimhoudingsverklaring te tekenen.

Gebruik van hulpstukken

Bij B-VCA-examens mogen we in overleg bepaalde hulpstukken inzetten. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een groter scherm voor een kandidaat die moeite heeft met lezen of het inplannen van een examenleider die extra bekwaam is in het geruststellen van kandidaten. Het gebruik van hulpstukken is alleen (vooraf) in overleg mogelijk en afhankelijk van beschikbaarheid.

Handig om te weten

  • Het is misschien een inkoppertje, maar een goede voorbereiding op het examen is het halve werk. Door een VCA-training te volgen, een (digi)boek te lezen, proefexamens te maken, de instructievideo te bekijken en de examentips door te nemen kan de kandidaat al een hoop zelf doen om de ergste zenuwen weg te nemen.
  • Het taalniveau van het B-VCA-examen is A2 (1F). Het taalniveau van het VOL-VCA- en VIL-VCU-examen is B1 (2F). De Stichting Lezen & Schrijven kan helpen om beter te worden in het lezen, schrijven en begrijpen van de Nederlandse taal.
  • Er bestaat een overzicht van belangrijke begrippen die kunnen voorkomen in een examen. Dit zijn vaktermen die iedereen moet begrijpen om veilig te kunnen werken. Deze begrippenlijst is beschikbaar in meerdere talen en kan helpen tijdens de opleiding of als voorbereiding op het examen.

Meer weten?

Instructievideo proefexamen