VCA-examens

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Met een VCA-diploma toon je aan dat je om kunt gaan met potentieel gevaarlijke situaties en je bewust bent van (verborgen) risico’s. Zo draag je bij aan een veiligere werkomgeving!

Proefexamens

Kosteloos oefenen

Vergroot de kans dat je slaagt!
Bekijk examens

Open examens

In heel Nederland

Er is altijd een open examen bij jou in de buurt!
Lees meer

Incompany examens

Bij ons of bij jou

Een besloten examen kan op onze examenlocatie of incompany worden georganiseerd.
Lees meer

In welke taal kan ik examen doen?

Onze B-VCA-, VOL-VCA- en VIL-VCU-examens zijn beschikbaar in diverse talen. Zo is het B-VCA-examen niet alleen in het Nederlands beschikbaar, maar ook in diverse andere standaardtalen. Overige talen zijn op aanvraag. Bekijk in welke talen je het VCA examen kunt maken.

Waar kan ik examen doen?

Iedere maand wordt op 60 examenlocaties in heel Nederland een open examen gehouden. Hiervoor kun je jezelf of je werknemer(s) eenvoudig inschrijven. In elke provincie is momenteel een examenlocatie te vinden. Bekijk hier de examenlocaties en vind een VCA examen bij jou in de buurt! Uiteraard is het ook mogelijk om als bedrijf de theorie-examens incompany te verzorgen.

Meld je meerdere kandidaten aan voor een open examen? Dan is ons vouchersysteem wellicht iets voor jou. Hiermee krijg je korting en ben je voordeliger uit. Informeer naar de mogelijkheden.

8 redenen om voor Pontifex Certificatie te kiezen

Altijd een examen in de buurt

Altijd inclusief digitaal diploma & pasje

7 dagen per week examen mogelijk

Bij spoed binnen 24 uur je digitale diploma

Gegarandeerd de volgende werkdag in CDR

Doorgangsgarantie

De grootste aanbieder van VCA-examens in Nederland

API-koppeling voor o.a. uitzendbureaus en opleiders

Oefenen voor je VCA-examen

Geslaagd?

Dan ontvang je van ons je digitale VCA-diploma en pas. Je kunt je diploma opzoeken in het Centraal Diploma Register

Het VCA-examenstelsel is een dienst van SSVV. Een VCA-diploma kan, indien geslaagd, alleen worden verstrekt door een SSVV-erkend examencentrum en is alleen geldig indien geregistreerd in het CDR. Pontifex Certificatie organiseert deze examens en is verantwoordelijk voor het examenproces. Bekijk het examenreglement.

Soorten VCA-examens

1. B-VCA | Basisveiligheid VCA

Het B-VCA examen is voor alle uitvoerende medewerkers en bestaat uit 40 verschillende vragen:

  • Meerkeuze vraag met 1 juist antwoord.
  • Meerkeuze vraag met meer dan 1 juist antwoord.
  • Matrixvragen met meerdere beweringen waarbij ja/nee aangevinkt moet worden.
  • Rangschikvragen waarbij meerdere elementen in de juiste volgorde gezet moeten worden.
  • Koppel-/ sleepvragen waarbij meerdere elementen uit het rechter rijtje gekoppeld moeten worden aan het linker rijtje.

Het B-VCA examen is beschikbaar in verschillende talen en tevens als voorleesexamen. Het reguliere examen duurt maximaal 60 minuten en het voorleesexamen 75 minuten. Je bent geslaagd indien je 64,5% (2580 punten) of meer goed hebt. Je diploma is 10 jaar geldig.

Het is ook mogelijk een B-VCA-examen in vier modules te maken. Het modulair examen sluit aan bij een lesmethode uit het MBO: VCA in eenvoudig Nederlands.

2. B-VCA Groen

Het B-VCA GROEN examen is voor werknemers die werkzaam zijn in de groene sector. Het examen bestaat uit 40 vragen (dezelfde type vragen als B-VCA) waarvan 20 ‘groen gekleurde’ vragen. Indien je 64,5% (2580 punten) of meer goed hebt, ben je geslaagd. Je diploma is 10 jaar geldig.

3. VOL-VCA | Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden en ZZP’ers

Het VOL-VCA examen is voor operationeel leidinggevenden en ZZP’ers. Het bestaat uit 70 verschillende vragen (dezelfde type vragen als B-VCA) en is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Je diploma is 10 jaar geldig. Indien je 64,5% of meer goed hebt, ben je geslaagd.

4. VIL-VCU | Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden

Het VIL-VCU examen is voor intercedenten en leidinggevenden en bestaat uit 70 verschillende vragen (dezelfde type vragen als B-VCA). Het examen is beschikbaar in het Nederlands en Engels. Je diploma is 10 jaar geldig. Indien je 64,5% of meer goed hebt, ben je geslaagd.

Gratis digitale veiligheidspas voor op je smartphone

Heb jij je VCA-, SOG- of SOOB-certificaat behaald bij Pontifex Certificatie? Download dan gratis je digitale veiligheidspas naar je smartphone. Handig, want zo heb je altijd je pasje bij de hand en kun je hem niet meer kwijtraken!