Waar heb ik een VCA diploma voor nodig?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Met een VCA diploma kunt u aantonen dat u zich bewust bent van alle (verborgen) risico’s tijdens het werken in een risicovolle omgeving. Ook laat u zien dat u om kunt gaan met potentieel gevaarlijke situaties. Zo draagt u bij aan een veiligere werkomgeving.

Soorten examens

Er bestaan vier soorten VCA examens:

1. Basisveiligheid VCA (B-VCA) – voor alle uitvoerende medewerkers.

Lees verder
Het B-VCA examen is voor alle uitvoerende medewerkers en bestaat uit 40 verschillende vragen: – Meerkeuze vraag met 1 juist antwoord. – Meerkeuze vraag met meer dan 1 juist antwoord. – Matrixvragen met meerdere beweringen waarbij ja/nee aangevinkt moet worden. – Rangschikvragen waarbij meerdere elementen in de juiste volgorde gezet moeten worden. – Koppel-/ sleepvragen waarbij meerdere elementen uit het rechter rijtje gekoppeld moeten worden aan het linker rijtje. Het B-VCA examen is beschikbaar in verschillende talen en tevens als voorleesexamen. Het examen duurt maximaal 60 minuten. U bent geslaagd indien u 65% (2580 punten) of meer goed heeft. Uw diploma is 10 jaar geldig.

2. Basisveiligheid VCA (B-VCA) GROEN

Lees verder
Het B-VCA GROEN examen is voor werknemers die werkzaam zijn in de groene sector. Het examen bestaat uit 40 vragen (dezelfde type vragen als B-VCA) waarvan 20 ‘groen gekleurde’ vragen. Indien u 65% (2580 punten) of meer goed heeft, bent u geslaagd. Uw diploma is 10 jaar geldig.

3. Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA) – en ZZP’ers

Lees verder
Het VOL-VCA examen is voor operationeel leidinggevenden en ZZP’ers. Het bestaat uit 70 verschillende vragen (dezelfde type vragen als B-VCA) en is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Uw diploma is 10 jaar geldig.

4. Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden (VIL-VCU)

Lees verder
Het VIL-VCU examen is voor intercedenten en leidinggevenden en bestaat uit 70 verschillende vragen (dezelfde type vragen als B-VCA). Het examen is beschikbaar in het Nederlands en Engels. Uw diploma is 10 jaar geldig.

Sinds september 2017 is het verplicht om alle VCA examens via de computer af te nemen. Het grote voordeel hiervan is dat u gelijk de uitslag krijgt. Het computerprogramma biedt nog meer voordelen; zo kunnen kandidaten vragen markeren waar ze later op terug willen komen, ze kunnen de resterende tijd bijhouden, gemakkelijk zien welke vragen ze al hebben gemaakt of een antwoord veranderen. Wilt u alvast zien hoe zo’n examen op de computer werkt? Kijkt u dan eens naar dit filmpje.

In welke talen kan ik een VCA examen maken?

Onze Basis VCA, VOL-VCA en VIL-VCU examens zijn beschikbaar in diverse talen. Zo is het B-VCA examen niet alleen in het Nederlands beschikbaar, maar ook in 12 andere standaardtalen. Overige talen zijn op aanvraag. Bekijk hier in welke talen u het examen kunt maken.

Waar kan ik een VCA examen maken?

Iedere maand wordt op 59 examenlocaties in heel Nederland een open-inschrijving gehouden. Hiervoor kun je jezelf of je werknemer(s) eenvoudig inschrijven. In elke provincie is momenteel een examenlocatie te vinden. Bekijk hier de examenlocaties en vind een VCA examen bij u in de buurt! Uiteraard is het ook mogelijk om als bedrijf de theorie-examens op locatie te verzorgen.

Hoe duur is een VCA examen?

Er zijn verschillende tarieven voor VCA examens op basis van open inschrijving en VCA examens bij u op locatie. Bekijk hier de kosten van alle soorten VCA examens en hoe u korting kunt krijgen.

Hoe kan ik mij aanmelden voor een examen?

Geslaagd?

Dan ontvangt u van ons uw VCA-diploma en een VCA pas per post. U kunt u uw VCA-diploma ook opzoeken in het Centraal Diploma Register.