VCA voorleesexamen

Wil je een VCA-diploma behalen, maar zie je op tegen het examen omdat je moeite hebt met lezen of dyslectisch bent? Dan biedt een VCA voorleesexamen uitkomst. Deze optie is beschikbaar voor B-VCA en B-VCA Groen-examens.

Het voorleesexamen wordt via de laptop afgenomen. Voordat je begint, krijg je een set oordopjes. Vervolgens kun je de tekst op het beeldscherm laten voorlezen door op een knop te klikken. Je voert zelf de antwoorden in op de laptop. Het examen is niet anders dan reguliere examens: je maakt dezelfde veertig kennis- en toepassingsvragen als de andere examenkandidaten. Je hebt maximaal 75 minuten de tijd voor het examen. Je bent geslaagd indien je 64.5% (2580 punten) of meer goed hebt. Je diploma is 10 jaar geldig.

7 dagen per week examen mogelijk

In diverse talen beschikbaar

Meer tijd voor je examen

Inclusief digitaal diploma & pasje

Bekijk de instructievideo

Tips

Een goede lees- en taalvaardigheid is belangrijk om succesvol examen te kunnen doen. Maar ook om veilig en gezond te kunnen werken. Je moet ten slotte aanwijzingen en instructies goed kunnen lezen.

Je hoeft je niet te schamen als je niet goed kunt lezen. Probeer hier open over te zijn, hoe lastig dat ook is. Want als anderen niet weten dat je moeite hebt met lezen, kunnen in je werk gevaarlijke situaties ontstaan.

Meet eerst je taalniveau met een Basismeter. Deze vertelt je binnen 15 minuten of je aanvullende (taal)scholing nodig hebt. Vraag vervolgens Stichting Lezen & Schrijven om je te helpen met het verbeteren van je lees- en taalvaardigheid. Bijvoorbeeld met lesmateriaal op maat, of een taalcoach.

Wat wordt er voorgelezen?


VraagvormWat wordt voorgelezen?
Matching/RankingAlleen de stam en vraag worden voorgelezen.
MatrixAlles. De antwoordopties worden niet automatisch voorgelezen. Die kun je wel selecteren.
Drag & Drop (sleepvraag)Alleen de stam en vraag. Antwoordopties en plaatjes worden niet voorgelezen.
Multiple responseAlles.
Multiple choiceAlles.

Bestel je examen

Het bestellen van een VCA voorleesexamen voor Basisveiligheid VCA (Groen) kan eenvoudig via onze webshop. Je hebt de keuze uit zestien talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Hongaars, Arabisch, Bulgaars, Grieks, Italiaans, Kroatisch, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch en Turks. Voor een voorleesexamen in het Nederlands betaal je € 65,00 en voor een anderstalig examen € 75,00 of € 110,00, afhankelijk van de taal. Let op: voor VCA VOL en VIL VCU is dus geen voorleesexamen mogelijk. 

Vragen? Neem contact op