Incompany steigerbouwexamens

Heb jij tijdens je werk te maken met steigers? Dan is een steigerbouwcertificaat verplicht. 

Door DNV en SVWOH erkend

Incompany examens

Vertaalde examens mogelijk

Het monteren van steigers kan risicovol zijn, zowel voor de steigerbouwer als voor de werknemers die tijdens hun werk gebruik maken van een steiger.  Daarom zijn steigerbouwers sinds 2017 verplicht om een geldig certificaat te kunnen tonen. Ons examenbureau is erkend door Stichting Veilig Werken Op Hoogte (SVWOH) en DNV voor het afnemen van steigerbouwexamens.

Examenlocatie

Het steigerbouwexamen wordt op een door de werkgever verzorgde locatie afgenomen. De locatie moet vooraf goedgekeurd zijn door DNV. Er moeten minimaal 2 kandidaten deelnemen aan het examen. Om de kwaliteit van het examen te kunnen waarborgen, kunnen er maximaal 9 kandidaten deelnemen. De minimale leeftijd is 18 jaar.

Beschikbare talen

  • Monteur Steigerbouw: Nederlands, Duits, Engels, Kroatisch, Litouws, Pools, Roemeens, Slowaaks, Turks, Spaans, Russisch, Bulgaars en Hongaars. 
  • Eerste Monteur Steigerbouw: Nederlands, Duits, Engels, Litouws, Pools, Roemeens en Turks.
  • Steigerinspecteur: Nederlands, Duits en Engels. 
  • Voorman: Nederlands

Overige talen en mondelinge (theorie-) examens zijn op verzoek beschikbaar. Heeft de kandidaat behoefte aan extra ondersteuning, bijvoorbeeld door dyslexie of examenvrees? Bekijk dan alle extra examenopties.

Beschikbare steigerbouwexamens

  1. Monteur Steigerbouw. Je maakt zowel een theorie- als praktijkexamen. Het digitale theorie-examen bestaat uit meerkeuzevragen en 3 practicumopdrachten. Het praktijkexamen bestaat uit het monteren en demonteren van een praktijkopdracht. Dit is een groepsopdracht die door minimaal 2 en maximaal 3 kandidaten wordt uitgevoerd.
  2. Eerste Monteur Steigerbouw. Je maakt zowel een theorie- als praktijkexamen. Het digitale theorie-examen bestaat uit meerkeuzevragen en 3 practicumopdrachten. Het praktijkexamen bestaat uit het monteren, demonteren en beoordelen van een staande steiger in systeem, met een staanderonderbreking en een hangsteiger in buiskoppeling. Dit is een groepsopdracht die door minimaal 2 en maximaal 3 kandidaten wordt uitgevoerd.
  3. Steigerinspecteur. Je maakt enkel een schriftelijk theorie-examen. Het examen bestaat uit 5 open vragen, 35 meerkeuzevragen en 7 practicumopdrachten. Naar verwachting zal dit examen in 2024 ook digitaal gaan plaatsvinden.
  4. Voorman.

    Je maakt enkel een schriftelijk theorie-examen. Het examen bestaat uit 6 meerkeuzevragen, 5 open vragen en 10 practicumopdrachten.

Steigerbouw examens

Ontvang vrijblijvend een offerte

Voldoen aan entreecriteria

Om deel te mogen nemen aan het steigerbouwexamen moet de kandidaat aan bepaalde entreecriteria voldoen. We vragen opleiders vriendelijk om hierop te controleren voordat kandidaten bij ons worden aangemeld.

Monteur Steigerbouw:

  • Minimale leeftijd van 19 jaar
  • In bezit van een geldig VCA-diploma of equivalent
  • Geldige registratie als Aspirant Hulpmonteur bij SVWOH
  • Hercertificering: in bezit van een MSB- of EMSB-certificaat dat op de dag van het examen niet is verlopen.

Eerste Monteur Steigerbouw

  • Minimale leeftijd van 21 jaar
  • In bezit van een geldig VCA-diploma of equivalent
  • In bezit van persoonscertificaat MSB dat is geregistreerd in het CDR en op de dag van het examen niet is verlopen.
  • Hercertificering: in bezit van EMSB-certificaat dat op de dag van het examen niet is verlopen.

Steigerinspecteur:

  • Certificaat EMSB + 5 jaar geregistreerde werkervaring in de steigerbouw
    OF
  • Verklaring + CV waaruit minimaal 5 jaar werkervaring in de steigerbouw blijkt. Wij kunnen je helpen aan het benodigde fornulier.

Geldige VCA-equivalenten

Beschikken over een geldig VCA-diploma is een vereiste om deel te kunnen nemen aan de steigerbouwexamens. Alleen VCA-diploma’s die zijn afgegeven in Nederland of België worden geaccepteerd door DNV/ SVWOH. 

Let op: sinds 01-01-2024 is het niet meer toegestaan om deel te nemen met een buitenlands VCA-diploma. 

Herkansen

Een kandidaat kan uiterlijk 12 maanden na het behalen van een voldoende resultaat voor zijn praktijk- of theorie-examen een herexamen doen voor het deel dat als onvoldoende is gekwalificeerd. Hier is geen maximum aan verbonden. Na het verstrijken van de 12 maanden zal zowel het theorie- als praktijkexamen opnieuw moeten worden afgelegd.

Handige links

Instructievideo

Video in andere talen

Deze video is gemaakt door SVWOH voor examenkandidaten die willen leren hoe ze een materiaalstaat invullen tijdens het digitale examen. Je ziet ook hoe je de tekening kunt vergroten om de details goed te bekijken. Het invullen van een materiaalstaat is een practicumopdracht bij de digitale examens Monteur Steigerbouw en Eerste Monteur Steigerbouw.

De instructievideo is ook beschikbaar in andere talen: