SOOB-examen: Veiligheidscertificaat Ladingzekeren

Als je een vracht op juiste en veilige wijze wilt kunnen laden, is het belangrijk dat je gecertificeerd bent. Voor een SOOB-examen Veiligheidscertificaat Ladingzekeren kun je terecht bij Pontifex Certificatie.

Waarom een certificaat?

Het niet juist laden van een vracht kan levensgevaarlijk zijn. Ongelukken op de weg hebben soms persoonlijk letsel als gevolg. Met een Veiligheidscertificaat Ladingzekeren laat je zien dat je weet hoe je een vracht moet laden zodat deze veilig de weg op kan. Vaak volg je eerst een cursus of opleiding. Daarna maak je een examen bij een onafhankelijk examenbureau. Voor het aanvragen van het SOOB-examen Veiligheidscertificaat Ladingzekeren kun je bij ons terecht.

Als je bent geslaagd voor het examen ontvang je van ons een certificaat. Dit certificaat is geldig tot 5 jaar na afgiftedatum. Daarna moet je opnieuw examen doen.

Over het examen

Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. Het theorie-examen maak je digitaal en bestaat uit meerkeuzevragen. Hierbij wordt je kennis getoetst van o.a. de algemene veiligheidsmaatregelen, het opstellen van een ladingzekeringsplan en het direct zekeren van een lading getoetst.

Tijdens het praktijkexamen laat je o.a. zien hoe je op een veilige wijze een lading kan vastzetten en zekeren. Hierbij let de examenleider op de volgende onderdelen:

  • Veiligheidsregels
  • Frictie
  • Vastzetten / opsluiten
  • Direct zekeren
  • Neerbinden / neersjorren

Het praktijkexamen wordt door de docent tijdens de opleiding afgenomen. Een (met voldoende beoordeeld) praktijkbeoordelingsformulier geldt als ingangseis voor deelname aan het theorie-examen. 

SOOB logo

Subsidiemogelijkheden

Het Veiligheidscertificaat Ladingzekeren is één van de SOOB-examens die wij aanbieden. Met een SOOB-examen kom je in aanmerking voor een subsidie van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer. Zij verstrekt subsidies aan werkgevers en werknemers die bezig zijn met loopbaanontwikkeling binnen de sector transport en logistiek. Lees meer over SOOB-examens.

Examen aanvragen?

Neem via het onderstaande contactformulier contact met ons op voor meer informatie over het examen, de voorwaarden en een vrijblijvende offerte. Je kunt ons ook bellen op 085-4871570.

Ontvang vrijblijvend een offerte