De Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft twee personen aangehouden op verdenking van fraude met VCA-examens. Het gaat om een examenleider en een klant van Pontifex Certificatie. Met beiden is de samenwerking stopgezet.
De aanhoudingen zijn gedaan na een intensieve samenwerking tussen Pontifex Certificatie en de Arbeidsinspectie. “Bij de eerste signalen hebben wij meteen actie ondernomen”, zegt Nick Meijer, directeur-eigenaar van Pontifex Certificatie. “Na een intern onderzoek is in samenwerking met Stichting Samenwerken Voor Veiligheid en Stichting Examenkamer de Arbeidsinspectie ingeschakeld. Vervolgens hebben wij op alle mogelijke manieren onze hulp aangeboden bij hun onderzoek. Fraude kan en mag namelijk geen plek hebben in welk examenstelsel dan ook. We zijn dan ook ontdaan door deze fraudezaak en de vermoedelijke rol van de examenleider daarin.”
Onderzoek naar onrechtmatig verkregen diploma’s
De Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV), eigenaar van het examenstelsel, onderzoekt nu welke VCA-diploma’s ongeldig verklaard moeten worden. Het onderzoek richt zich alleen op de diploma’s die zijn behaald bij de aangehouden examenleider in samenwerking met de opleider (de klant van Pontifex Certificatie).
Directeur-eigenaar Meijer: “Wij kunnen ons goed voorstellen dat dit nieuws leidt tot onzekerheid. We zullen dan ook zo transparant mogelijk blijven communiceren hierover en er alles aan doen om de gedupeerde examenkandidaten te helpen.”
Indien een VCA-diploma ongeldig wordt verklaard, verschijnt hiervan een melding bij het behaalde diploma in het Centraal Diploma Register.
Examenkandidaten die menen onterecht gedupeerd te zijn, kunnen contact opnemen met Pontifex Certificatie. Zij kunnen gedurende een jaar, vanaf het moment dat het diploma ongeldig wordt verklaard, gratis een nieuw VCA-examen inplannen. Op die manier kunnen zij aantonen over de juiste kennis te beschikken en een rechtmatig diploma behalen.
Fraude voorkomen
“Wij doen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt om fraude te voorkomen”, zegt directeur-eigenaar Meijer van Pontifex Certificatie. “Vooraf worden examenleiders gescreend op onafhankelijkheid en moeten ze via een VOG aantonen geen strafbaar verleden te hebben. Vervolgens worden examenleiders regelmatig beoordeeld door Stichting Examenkamer en onszelf door middel van periodieke audits. Maar elke examinerende instantie is helaas kwetsbaar voor mensen met slechte intenties, omdat je iemand niet continu kan controleren en tot op zekere hoogte moet werken op basis van vertrouwen.”
Het is voor het eerst in het 25-jarige bestaan van Pontifex Certificatie dat het bedrijf te maken heeft gekregen met een mogelijk frauduleuze examenleider. Directeur-eigenaar Meijer: “Wij staan al 25 jaar voor veilig werken. Dat kan alleen als een veiligheidsdiploma zoals een VCA zijn waarde behoudt. Daarom zullen wij onze verantwoordelijkheid blijven nemen om, samen met SSVV, de integriteit van het VCA-examenstelsel te bewaken en fraude te bestrijden.”
Eerste publicatiedatum: 26-11-2024