VCA-examentips

Een goed begin is het halve werk. Daarom delen we graag onze VCA-examentips met je, zodat je optimaal voorbereid aan je examen kunt beginnen. We wensen je heel veel succes!

Onze 10 tips op een rij

1. Vergroot je kennis

Je kunt bij ons een VCA lesboek bestellen om zelf te studeren of te gebruiken ter ondersteuning bij je training/cursus. Liever de tekst laten voorlezen? Kies dan voor een digiboek.

2. Maak een proefexamen

Bekijk hier alle gratis proefexamens die we in diverse talen beschikbaar hebben en neem alvast een kijkje in de online examenomgeving. Wil je nog verder oefenen? Bestel dan een bundel met 3 of 5 proefexamens. 

3. Benut de tijd

Voor een B-VCA examen heb je 60 minuten de tijd. Voor een VOL-VCA en VIL-VCU examen heb je 75 minuten de tijd. Probeer niet teveel te haasten, maar benut de tijd die ervoor staat en lees alle vragen rustig door. Voor de meeste kandidaten is dit voldoende tijd om het examen af te ronden.

4. Lees goed wat er gevraagd wordt

Het lijkt een inkoppertje, maar: kijk goed wat de vraagstelling is én wat voor soort vraag het is. Bij de vraagstelling kun je letten op woorden zoals niet, geen, alleen, beste, veiligste etc. Dat geeft vaak al een indicatie over je antwoord. Misschien worden er bijvoorbeeld drie acceptabele keuzes gegeven, maar is slechts één daarvan de beste of veiligste. Let daarnaast ook op het verschil in vraagvormen. Zo zijn er meerkeuzevragen, matrixvragen (waarbij je moet aangeven of iets juist/onjuist is), matchingvragen (waarbij je de gegevens uit de ene kolom moet verbinden aan de gegevens in de andere kolom) en rangschikvragen (waarbij je een reeks in de juiste volgorde moet zetten).

5. Kies voor een maatwerkexamen

Voor VCA-kandidaten met een beperking of ondersteuningsbehoefte zijn er extra mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een voorleesexamen, verlengd examen of maatwerkexamen.

6. Sla een vraag over en beantwoord hem later

Weet je even het antwoord niet op een vraag? Je kunt een vraag even overslaan, om later alsnog het antwoord in te vullen. Je kunt de vraag zelfs markeren zodat je aan het einde gelijk ziet om welke vraag het gaat.

7. Bekijk de begrippenlijsten

Bekijk de lijst met veelvoorkomende begrippen. Hierin staan kernbegrippen die vaak voorkomen in de examens. De lijst is beschikbaar in verschillende talen.

8. Vergeet je ID-bewijs niet

Voorafgaand aan het examen wordt je identiteitsbewijs gecontroleerd. Vergeet je (geldige) ID-bewijs dus niet mee te nemen, anders word je niet toegelaten tot het examen.

9. Vertrek op tijd

Het ligt misschien voor de hand, maar zorg dat je er op tijd bent. Als je te laat bent, mag je niet meer deelnemen aan het examen. En dat is zonde! Vertrek dus op tijd, houd het adres bij de hand en weet waar je kunt parkeren of waar de dichtstbijzijnde OV-halte is.

10. Bekijk de instructievideo

Bekijk onderstaande instructievideo zodat je precies weet hoe alles werkt tijdens je examen. Wist je dat er ook een instructievideo bestaat speciaal voor een voorleesexamen?